Tartalmas könyvek, gyönyörű bibliák, igényes kézműves termékek, finom kávé – és nem utolsósorban – szakértő, a könyveket ismerő és szerető személyzet fogadja a belépőket a budapesti Bibliás Könyvesboltban. A dunamelléki reformátusok boltja idén is csatlakozott a független könyvesboltok éjszakája rendezvénysorozathoz, péntek éjjel kulturális programokkal, koncerttel és tárlatvezetéssel kedveskedtek olvasóiknak.

kiskonyves_biblias3_kicsi.jpg

A Kis könyves éj célja idén sem volt más, mint a korábbi években: felhívni a figyelmet a független könyvesboltok sokféleségére és értékeire. Aki péntek este betért a 9. kerületi, Ráday utcai Bibliás Könyvesboltba, nemcsak érdekes könyveket lapozgathatott, hanem igényes zenét is hallgathatott, sőt bepillanthatott a rövidesen megnyíló Bibliamúzeumba is a bolt szomszédságában. A Ráday Gyűjtemény részét képező múzeumot kibővítették és felújították; a kiállításon már majdnem minden a helyére került, az utolsó simításokat végzik.

Az egyik látogató, Horváth Bokor Rózsa arról beszélt érdeklődésünkre, hogy bár Budakalászon lakik, Budapestnek a Ráday utcai szakaszán még sosem járt korábban:
– Nagyon szeretem a Bibliát, minden érdekel, ami ezzel kapcsolatos. Úgy gondoltam, hogy ez a rendezvény egy jó kis éjszakai kaland lesz számomra a Bibliamúzeummal és a Bibliás Könyvesbolttal. Felemelő volt végigjárni a tárlatot, főként így, hogy még nincs teljesen készen, és látszanak a munkálatok nyomai. Talán még érdekesebb, mint amikor készen kapunk valamit. Ötletes és nagyon szép a múzeum, szerintem nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is nagyon fogják élvezni. Biztosan visszajövök még többedmagammal is a nyitás után.
A tárlatvezetés után a Dobj a kalapba! Band adott koncertet „Látható az Isten" címmel. A kiállítótérben tartott koncerten a megzenésített istenes versek észrevétlenül illeszkedtek Egry József gyönyörű festményeihez.

kiskonyves_biblias2_kicsi.jpg
Ercsey Gréta, az együttes vezető énekese úgy fogalmazott a koncert után, hogy dalaikkal a kereső ember útját járták be, egészen az Istenre találásig:
– Nemcsak ismert költők és zenészek műveit énekeljük, hanem mi magunk is megzenésítünk verseket, gyakran akár terápiás jelleggel is. Gréta szerint összekapcsolódhat a vers, a könyv és a zene, de nem csak a könyves éjen. Az énekes, dalszerző úgy véli, hogy nyitott szívvel és lélekkel, befogadóan érdemes olvasni.
– A versek azért is jók, mert nem tudományosan megalapozottak, bár rendszerben működnek. Nőként számomra a versek érzelmi vonala erőteljesebb, de gyakran hat az értelemre is, akár meg is értethet dolgokat.

kiskonyves_biblias1_kicsi.jpg
Miklóssy Hajnalka, a Bibliás Könyvesbolt vezetője bárkinek szívesen megmutatja értékeiket:
– Számos olyan kiadványunk van, amelyek életvezetéssel, önmagunk megismerésével vagy akár párkapcsolatunkkal összefüggőek. Ezeket a könyveket szívesen ajánlom nem keresztyéneknek is. Akik eljönnek hozzánk, rácsodálkoznak, hogy milyen szép az épületünk, ami a 19. században még dohánygyárként üzemelt. A könyvesbolt kialakításakor a tervező különlegesen szép építészeti megoldásokkal tartotta meg az épület eredeti hangulatát. A közelmúltban Egry József festőművész festményeiből nyílt kiállítás a bolt melletti kiállítóteremben, ami hangulatában is jól illeszkedik az épülethez és a Bibliás Könyvesbolthoz. Sokan megörülnek annak is, hogy nálunk letelepedhetnek egy kis kanapéra, lapozgathatják a könyveket, nem sürgeti senki az olvasót, nem kell egy pillanat alatt dönteni, hogy mit válasszon. Bizonyos értelemben nagyon konzervatívak is vagyunk, gyakran beszélgetünk olvasóinkkal a könyvekről, és szívesen osztjuk meg véleményünket egy-egy kiadványról, hogy mindenki a legmegfelelőbbet választhassa.

Fekete Zsuzsa
fotók: Füle Tamás

A Bibliás Könyvesbolt bemutatkozó filmje itt tekinthető meg: 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr848670166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása