2015-ben is sétálhattok az Éjen: Budapesten és Vácott, sőt idén először biciklis kalandok is kínálkoznak, ráadásul két városban is: Budapesten és Sopronban.

bp_helyszinek.jpg

Budapesten a független könyvesek által alkotott térképhálózat kínálja magát, amelyre négy sétavezető tervezett négy különböző útvonalat:

Idén is partnerünk a BuPap és tavaly már nagy sikert aratott kultúr- és építészettörténeti sétájuk, amely Budapest belvárosi könyvesboltjait köti össze sok szállal. Idén az út egy kicsit letér a tavalyi ösvényről, de a főcsapás ugyanaz marad. A séta vezetője Mészáros Flóra, művészettörténész.

bupap_fekete.jpg2015-ben három új sétavezető is csatlakozott a Kis Könyvesek ünnepéhez: Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész, akit bizonyára sokan ismertek már jóízű és káprázatos budapesti vezetéseiről, Bogáti Bogáta, idegenvezető, aki több nyelven beszélő biciklis túrákat vezet Budapesten általában külföldieknek, ám most belevetette magát egy számára is új és inspiráló felfedezőmunkába – ezúttal is biciklivel. A negyedik sétavezetőnk Ambrus Judit, etnográfus-történész, aki Újlipótváros független könyves labirintusába kalauzol majd benneteket egy interjús sétával – figyelem az újlipótvárosi séta este 8-kor indul!

logo-feher.jpg

Saly Noémivel a Nemzetközi Könyvfesztiválról indultok majd, hogy egészen eltérő karakterű, de egyformán elhivatott budai könyveseket ismerjetek meg, no és még ezer más részletet Budapest történetéből.

Bogáti Bogátával a Fővám téri BUBI-állomástól indulhattok egy kis kanyarral Budára, majd vissza Pest gyomrába. A hat könyvesboltból kettő gyerekkönyves, egy egyházi kötődésű, egy idegennyelvű könyveket kínál, egy a szociális munka és társadalomtudományok hű szolgálója, egy másiknak pedig épp aznap lesz a megnyitója. A BUBI-állomás ne tévesszen meg benneteket, azzal a kerékpárral gyertek, amelyet a legjobban szerettek – ez csak egy találkozási pont, és BUBI-val nem is igazán szerencsés bejárni a helyeket, mert nem ígérjük, hogy fél óránként érintünk egy állomást.

Ambrus Judit kalauzolja az esti sétálókat a Jászai Mari térről Újlipótváros könyves labirintusába. Az út érinti a Láng Tékát, a Famulus Könyvesboltot, a Pozsonyi Pagonyt, utatokba esik majd a Lilaköd Könyveskávézó és a Bookstation is. Ha szeretnétek személyesen megismerkedni vérbeli független könyvesekkel, érdekel benneteket, milyen utat jártak be eddig a könyves szakmában, legyetek este 8-kor a Jászain!

Mind a négy séta ingyenes, de regisztrálni mindenképp szükséges, amit az alábbi linkeken tehettek meg! Érdemes hamar csatlakozni, mert a séták korlátozott létszámmal indulnak! A budai, a belvárosi és a biciklis túra este 6-kor, az újlipótvárosi séta este 8-kor indul!


Budai Könyves Séta Saly Noémi Budapest-történésszel

Ház a könyvek fölött Mészáros Flóra művészettörténésszel - a BuPap sétája

Szocio, spirituális és irodalmi bringázás Bogáti Bogátával

Újlipótvárosi Könyvesek – interjús séta Ambrus Judit, etnográfus-történésszel

 


Sopronban a Cédrus Könyvkereskedés szervezésében a Könyv-váltó – Könyvfutárverseny Sopron „mesés” útjain címet viseli a biciklis kaland:
"A Bringázz Sopron Egyesülettel együtt szállunk nyeregbe és tekerünk sok akadályon és feladaton át, mesekönyveket szállítva ide-oda. A három legjobb könyvfutár ajándéknak örülhet, a várost-látott mesekönyveket pedig a Soproni Erzsébet Kórház Gyermekosztályának ajánljuk fel."

10645315_935329866501945_1148307077440209317_n.jpg A Cédrus Könyvkereskedés egy szeglete


Vácott a Lyra Könyvesház szervez ismét városi sétát: Bűn és büntetés a középkorban – séta Vác belvárosában Molnár Róbert régésszel, a Tragor Ignác Múzeum munkatársával.


thn_kvac002.jpgA kép forrása a Tragor Ignác Múzeum weboldala.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr717382688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása