Mikor legyen, ha nem a Kis Könyves Éjen az első idei könyvszobrász-műhelyünk?

Mikor jöjjön el az ideje, ha nem most, hogy Szegedi Katalint üdvözölhetjük a galériánkban?

Mikor, ha nem egy tavaszi estén válna valóra régi álmunk: igazi jávai árnyjáték-előadás lesz a Két Egérben?!

wayang.jpg

15.30: Könyvszobrászat a Cellux Csoporttal – könyvek újrahasznosítása Cellux-stílusban gyerekeknek és felnőtteknek. Fontos: Hozott anyaggal is lehet dolgozni! Tehát hozzatok könyveket!

Tavaly két alkalommal szerveztünk hasonló könyvszobrászkodós alkotóműhelyt, ráadásul a vártnál is nagyobb sikerrel. Hogy újra lendületet vegyünk, ezúttal meglepetéssel szolgálunk: a Cellux Csoportot hívtuk el, hogy vezessék a műhelyt. Cellux és könyvszobrászat? Vajon, mi fog kisülni ebből?

Akik még nem találkoztak a könyvszobrászattal, ajánljuk figyelmükbe a book art keresőszót, illetve a szinte azonos című blogot és szerzőjét (bookart.freeblog.hu) mint inspirálónkat, és persze a saját eddigi gyakorlatunkat, felfogásunkat bemutató oldalakat. A lényeg, hogy régi, hibás vagy valamilyen oknál fogva feleslegesé vált könyveket alakítunk át – síkban, térben, ahogy a koncepciónk kívánja. A Cellux-féle gondolkodásmód biztosan egészen átformálja majd a már nagyöreg könyvszobrászok hozzáállását is.
A Celluxnak köszönhetően most kifejezetten gyerekbarát lesz a műhely!

konyvszobraszat_n.jpg

18.30: Szegedi Katalin: Palkó – könyvbemutató és kiállításmegnyitó. (Palkó: a Csimota nagysikerű Lenkájának folytatása.)

Alkonyat előtt egy kicsivel Szegedi Katalin lesz a vendégünk. Palkó miatt jön, – ha ismertétek Lenkát, biztosan emlékeztek Palkóra is, nos, róla van szó. A szerző és illusztrátor folytatta a történetet, azaz Lenka története után most elmeséli Palkóét is. Emlékeztek még, hogy találkoztak?

Nem csak a könyvet mutatjuk be, aznap este kiállítás is nyílik Szegedi Katalin képeiből itt fent nálunk a Két Egér galériájában. Kiváló alkalom arra, hogy találkozzatok Szegedi Katalinnal. A könyvet egyébként a Csimota Könyvkiadó gondozta, őket is ünnepeljük aznap este.

palko_tornasorral.jpg

Napszállta után jön a távoli, az ismeretlen, a varázslatos. Már rég készülünk elhívni Dus Polett indonéz wayangos társulatát, hogy legyen nálunk is igazi, mesés árnyjáték. Polett Jáván tanulta ki a wayangozás művészetét, az előadás előtt biztosan mesél is majd arról, milyen egy wayang-előadás Jáva szigetén. 

20.30: Az Esőkirály és a szépséges Jázminvirág – jávai árnyjáték tradicionális hangszerekkel – Dus Polett és társulata

muzeumok1 (20).jpgFotó: hangrezges.hu

„Réges régen történt, a Nagy Nap ragyogása alatt. Szerelem és virágillat szállt a levegőben. Egy pillantás, amely megduzzasztotta a könnyek folyóját. Egy vágyakozó lélek, aki megtanult repülni. Egy szó, mely sokat ígért. A fiú, aki nagyra vágyott, és a madár, aki nem repült elég sebesen…”

„A komoly misztikus hagyományokkal bíró, a valamikori palotakultúrák alatt virágzó jávai árnyékszínház még mindig meghatározó művészi forma Indonéziában. A gyönyörűen kidolgozott, csipkézett és festett bőr bábukkal életre kel több száz év szellemi tanítása.

Vászon és árnyék. Valóság és káprázat az emberi és az isteni szféra találkozása, összeérő világok.Örök kérdések és örök válaszok a jóról és a rosszról, a választás hatalmáról, az ember felelősségéről és szerepéről és az egyént és a közösséget segítő szellemi világ rendjéről." (Dus Polett) 

wayang_web.jpg
Utána éjfélig: Indonéz konyhára hangolt csemegék – ahogy a Két Egér készíti. Sürgünk-forgunk a konyhában, meglátjuk, mi sül ki belőle. 

Mindenkit örömmel látunk aznap délután is, este is, éjjel is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr655231336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása