Könyvesek: Írók Boltja

2012.03.23. 18:11

A híres Japán Kávéház helyén 1960 óta az Írók Boltja áll. „Egy sziget az általános tahóságban” – ahogy Esterházy Péter írta a boltról. Az egykori kávéház szellemiségét megőrizve, mind a mai napig fontos tájékozódási és találkozási pont maradt a pesti értelmiség számára.

íb06.jpg

Dolgozói hosszas küzdelem után privatizálták az üzletet, 1992-ben megalapították az „Üveggolyó rend” nevű saját díjukat, melyet minden évben egy kortárs irodalmárnak ítélnek oda a munkatársak szavazatai alapján. Nemcsak irodalmi tevékenységükért, hanem a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolatuk elismeréseként is. Az eddigi díjazottak között van, többek között Parti Nagy Lajos, Tandori Dezső, Nádas Péter és Esterházy Péter is.

íb01.jpg

2009-ben a bolthelyiség megújult. Mindamellett, hogy a 60-as éveket idéző külsőt leváltotta a modern, 21. századi design, a könyvesbolt kibővült egy galériával is, mely az egykori Japán kávéház miliőjét idézi, és az irodalmi estek és könyvbemutatók méltó helye. Polcain találhatunk kortárs és klasszikus műveket, filozófiai és történeti munkákat, művészeti és gyermekkönyveket, folyóiratokat, DVD-ket és Moleskine naptárakat is nagy választékban.

íb04.jpg
Ha a könyvek olvasgatása közben megszomjaznánk, kávét, teát kortyolgathatunk a teázóban. A bolt évtizedek óta ugyanazzal a csapattal dolgozik, így a törzsvásárlókkal, köztük írókkal, képzőművészekkel, személyes kapcsolatot ápolnak. Az Írók Boltja egy otthonos, csendes hely a város szívében.

íb03.jpg

„Az Írók Boltja az egyetlen könyvesbolt Budapesten, amelynek kínálata tükrözi az irodalmi kánont, a kulturális-szellemi hierarchiát, és otthont ad az értékes, igényes irodalom alkotóinak és olvasóinak.”  (Koszta Gabriella)

Írók Boltja
1061 Budapest, Andrássy u. 45.

Nyitva tartás:
hétköznap: 10–19 óra
szombat: 11–15 óra

Kapcsolat:
Telefon: +36 1 322 1645
Fax: +36 1 461 0702
E-mail: irokboltja@irokboltja.hu
http://irokboltja.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr324335573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása