Ismét egy házaspárt ismerhettek meg, akik könyvesboltot alapítottak. Ismerjétek meg Monorról, a Pillangó Könyvesbolt tulajdonosait: Zsuzsannát és Gábort.

kovacsek.jpg

Miért és mikor hoztátok létre a könyvesboltot?

2012-ben költöztünk Monorra, praktikussága miatt választottuk a várost, senkit nem ismertünk, de az első perctől kezdve szeretünk itt élni. 2014 karácsonyán arról beszélgettünk, hogy milyen álmaink vannak, és én azt mondtam, szeretnék egy könyvesboltot Monoron. Olyat, ahová jó bemenni, ahol segítenek, de békén is hagynak. Ahol lehet időt tölteni, vannak programok, olyan kis mesebelit. (A klasszikus filmes, romantikus elképzelés lebegett a szemeim előtt.) De majd, egyszer, talán. Pár nappal később Gábor, a férjem sétálni ment, majd izgatottan hívott: Megtaláltam a könyvesboltunk helyét! Én a nyitás időpontjaként az idők végezetét jelöltem ki, Gábor a mielőbböt. Végül 2015. április 2-án megnyílt Monoron a Pillangó Könyvesbolt.

Rá kellett jönnünk, hogy hirtelen, átgondolatlanul, vakmerően vágtunk bele, szinte semmi tervünk nem volt. Most lettünk 4 évesek. Terveink már vannak.

Egy évvel ezelőtt Monor szigorúan vett központjába, egy kisebb üzletbe költöztünk, és itt kezdünk azzá a kuckós könyvesbolttá válni, ami akkor télen az álmaimban körvonalazódott.

Mi a különlegessége, az egyedisége a boltotoknak?

Talán az, hogy igyekszünk mindent beszerezni, legyen szó idegen nyelvű kötetről, antikvár ritkaságról vagy felkapott bestsellerről. Nagyon élvezzük a keresést, a nyomozást, és hogy nagyon sokat tanulunk ezáltal. A könyvbeszerzés mellett van egy folyton bővülő és cserélődő készletünk, melynek egy picit több mint fele gyerekkönyvekből áll. A könyvekhez pedig társítottuk a helyi, a Monor környéki termelők és kézművesek portékáit. Igyekszünk egy helyre gyűjteni az itteni ízeket, illatokat és szemet gyönyörködtető alkotásokat. Mára a Stárzsahegy borait, alma lekvárjait tartjuk, kapható nálunk művészi mézeskalács Péteriből, mendei egyedi textil baba, Monorierdő híres chutney-ja és kecskesajtja, kézműves szappan és ékszerek. Igyekszünk a termelőket bemutatni és támogatni, kóstoltatókat tartunk, visszük a hírüket. Nem utolsó sorban pedig népszerűsítjük a könyveket, író-olvasótalálkozókat tartunk, beszélgetünk.

Mi a legszebb/legmeghatározóbb emléked a könyvesboltból?

Rengeteg van, de azt hiszem, a legnagyobb dolog, amit a könyvesboltnak köszönhetünk, hogy valóban monoriak lettünk. A könyvesbolt nyitása előtt csak itt laktunk, miközben senkit és semmit nem ismertünk. Négy év alatt nagyszerű embereket ismertünk meg, barátaink lettek, várnak, számítanak ránk, a közösség részei lettünk, ezért pedig nem tudunk eléggé hálásak lenni.

A könyvesbolt mindennapjaiban ezer és egy olyan momentum van, amiért érdemes felkelni. A 4 éves kislány, aki megígéri, hogy visszajön és elhozza az összes pénzüket hozzánk, majd az öccse hozzáteszi, sok van, 500 Forint! Vagy a 78 éves egyedül élő néni, aki éppen most olvasgat egy kalocsai mintás antikvár könyvet. :)

A Pillangó Könyvesbolt programját itt találjátok.

Elérhetőségek:
Cím: Monor 2200, Forrás köz 2.
Honlap: http://www.pillangokonyvek.hu/
FB: https://www.facebook.com/PillangoKonyesbolt/

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2814766808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása