Folytatódik a mini-interjú sorozatunk, hogy megismerjétek az idei "kiskönyveseket". Hiszen minden könyvesbolt a hangulatát az ott dolgozóknak köszönheti, sokszor miattuk választják azt az üzletet. A Kóborló Antikvárium először nem is könyvesbolt volt. Ismerjétek meg a történetüket:

Miért és mikor hoztátok létre a könyvesboltot?

A Kóborló Könyvesbolt 2016 nyarán startolt utazó antikváriumként, ami tulajdonképpen Kecskemét környéki kisvárosok piacaira vitte el az ott kevésbé vagy egyáltalán nem elérhető olvasnivalót. Már a legelejétől egy igazi antikvárium volt a cél, de a boltnyitásig még másfél évet kellett várnunk, utaznunk, tapasztalnunk. Ez alatt az idő alatt sok helyi és távolabbi rendezvényre is elkóboroltunk, ismerkedtünk a könyvszerető közönséggel, míg végül 2017 december elején megnyitottuk kecskeméti üzletünket, főhadiszállásunkat.

Az alapító Péteri Judit, pszichológus, bár most már inkább antikvárius, még egyetemista korában álmodta meg a Kóborlót. A csapat másik támpillére Tóth Anna, bölcsész, lokálpatrióta, aki az elejétől fogva Judit mellett állt, be-besegített, míg végül 2018 szeptembertől állandó könyves a fedélzeten. Így ketten üzemeltetik az antikváriumot és kóborolnak tovább alkalomadtán, de sokat segít mindkettőjük családja is beugróként vagy egy-egy kreatív ötlet megvalósításában.

Mi a különlegessége, egyedisége a boltotoknak?

Az egyik sajátosságunk, hogy nem félünk elcipelni több száz kötetet városrészi családi piknikre, egy népművészeti gyűjtemény udvarára, vagy akár több száz kilométerre is. Az antikváriumban pedig igyekszünk többféle programmal színesíteni Kecskemét város kulturális életét. Volt már nálunk kötetbemutató, koncert, Könyv és Zene a föld körül koprodukciónk DjTwoB bakelit-lemezlovassal. Büszkék vagyunk arra is, hogy a megyei kórház pszichiátriai osztályának dolgozóival közösen immár a harmadik Anti-stigma Könyvklubra készülünk, mely a pszichiátriai betegségekkel élőkről alkotott társadalmi diskurzust igyekszik árnyalni kortárs szerzők regényeinek feldolgozásával. Mindemellett szeretnénk azt hinni, hogy egy olyan helyet működtetünk a város szívében, ahová jó bejönni, kikapcsolni pár percre, beszélgetni vagy csak meginni egy csésze teát.

Mi a legszebb/legmeghatározóbb emléked a könyvesboltból?

Kicsit több, mint egy éve nyitottunk: eddig minden program, találkozás, beszélgetés élmény. Nehezen tudunk kiemelni egyetlen történetet, sokat lejegyeztünk már egy virtuális füzetbe, talán egyszer egy egész kötetre való lesz. Amiért mindketten hálásak vagyunk, azok a barátságok, melyek a könyvesbolt holdudvarában születtek, születnek - legyen szó vásárlókról, kollégákról, alkotói együttműködésekről, itthon és úton egyaránt.

A Kóborló Antikvárium programját itt találjátok.

Elérhetőségek:
Cím: 6000 Kecskemét, Csongrádi u. 1.
Nyitva: Hétfő-Péntek: 9:00-18:00 Szombat: 9:00-13:00
FB: https://www.facebook.com/koborkonyves

15045441_1889194031313462_1933160276_o.jpg

18595205_1969063963328108_4083700424247626299_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2714736793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása