Az Észt Intézet és a Pluralica kortárs észt prózát népszerűsítő ingyenes Breviárium-sorozata rendhagyó módon mutatkozik be a Kis Könyves Éjen este 8-tól a Duna-parti Famulus Könyvesboltban. Hallgass bele a kortárs észt irodalom legjavába, válaszd ki a kedvenc szerződet, és vidd magaddal a kötetét!

breviariumok.jpg

A Breviáriumok Éjszakája (kezdés 20 órakor) előtt 19 órától Lengyel Tóth Kriszta mesél eszt rémmeséket, csak felnőtteknek.

A novellarészletek Láng Annamária, Andrássy Máté és Jankovics Péter előadásában szólalnak meg magyarul. A szövegekre hangolt, effektekben gazdag, improvizatív gitárjátékot Argo Vals fiatal észt gitárművész szolgáltatja. A megjelenteket játékkal, ajándék kötetekkel és észtes meglepetésekkel várjuk!

KÉK – Mehis Heinsaar
Romantikus széplélek és szenvedélyes történetmesélő: álomszerű intellektuális prózájában kiemelt szerephez jut a játék(osság) és a fantázia. Történeteiben az untig ismert (városi és falusi) tájak egészen új megvilágításba kerülnek és különös, groteszk események színhelyeivé válnak. De az „én“ belső tereiben is meglepő dolgok történhetnek...

SÁRGA – Maarja Kangro
Kangro egyértelműen generációjának egyik legizgalmasabb hangja: mély gondolatiság, könnyed intelligencia, fanyar, metsző és zavarbaejtő humor jellemzik. Fáradhatatlan fordítói munkája, librettói, prózája, versei és gyermekirodalmi alkotásai Észak-Kelet Európa figyelemreméltó és nemzetközileg elismert irodalmi figurájává emelik, aki otthonosan mozog a kontinens kurrens irányzataiban.

ZÖLD – Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk (1970) a legjelentősebb kortárs észt írók közé tartozik. Igen népszerű az olvasók körében, és minden fontos irodalmi díjat megkapott már hazájában. Sokoldalú szerző, ír regényeket, meséket, színdarabokat és forgatókönyveket. Végzettségét tekintve újságíró, ma is rendszeresen publikál provokatív és szatirikus jegyzeteket a sajtóban.

MÁLYVA – Eeva Park
„Eeva Park rendelkezik azzal a képességgel, hogy az élet legvigasztalanabb, leghétköznapibb oldalát is különös izzásban láttassa… Portrét fest, közvetít és ábrázol, de nem elemez. Gondosan megrajzolja a részleteket, és még a levegőt is kiszínezi körülöttük. Pengeéles novellái csendből építkeznek. Hézagok és szünetek vannak bennük, amelyek megtartják a szöveget. És hatnak az olvasóra – függetlenül attól, hogy a befejezetlenség, félbehagyottság illúzióját kelthetik. Az atmoszféra a fontos, nem a csattanó…” (Kärt Hellermaa)

LILA – Jaan Undusk
Szépíróként Undusk barokkos cizelláltsággal festi le a leghétköznapibb vagy épp legbizarrabb jeleneteket; mesterien ötvözi a fennköltet és a világit, a filozofikusat és a profánt, munkájában mindvégig a felfedezés vágya hajtja. A szövegeit átható szenvedély meglepheti a gyanútlan, északias élményre készülő olvasót, miközben a művek gondolatisága univerzális távlatokba invitál.

Argo Vals zeneszerző és gitáros a fiatal észt zenészgeneráció egyik legígéretesebb képviselője. 2006 óta veszi fel saját, elektronikával fűszerezett, instrumentális műveit, melyekkel időről-időre élő koncerteken is megörvendezteti a hallgatóságot. A belső rezdüléseket tükröző, kifejezetten az elhangzó szövegekre "rímelő", egyszerre finom és sodró akkordok hamisítatlan északi hangulatot ígérnek.

argo-vals.jpg

A Famulus Könyvesbolt és az Észt Intézet eseménye a Facebookon

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr447378362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása